29
mei

Lima, Peru

Bij ons korte bezoek aan Lima, de hoofdstad van Peru, werd ik verliefd.

Wat een mystiek: muziek op straat,  prachtige architectuur uit hun koloniale verleden, je struikelt over de religieuze overblijfselen  uit het Inca tijdperk,  de heerlijke ligging aan zee, het subtropische klimaat, hun kleur- en patroongebruik in hun stoffen, bekend om hun zilver en hun onovertroffen culinaire hoogstandjes, kortom een stad waar ik snel weer naar terug wil…..met lege koffers om mijn honger als styliste te stillen met dekens, kussens, tassen, zilveren lama’s en nog veel meer.

Jarenlang werd Lima vermeden door toeristen. Ook aan boord van onze KLM vlucht vertelde de stewardess over berovingen op straat en hoe gevaarlijk zij Lima vond. Zoals in alle landen met armoede en veel corruptie, moet je uiteraard je altijd streetwise-handig bewegen. En op pad gaan met goede gediplomeerde gidsen, is een absolute aanrader in dit soort landen.

Er is in Peru sinds 10 jaar echter enorm veel verbeterd, zeker nadat de terreur beweging Lichtend Pad was opgerold . De economie floreert. Overal wordt gebouwd. In de populaire wijk Miraflores zijn er inmiddels vele moderne appartementen complexen, shoppingmalls en restaurants verschenen. Onder Peruanen maar ook veel toeristen, een zeer geliefde wijk. Hier vind je ook de intrigerende piramide van Huaca Pucllana. Lunchen in het beroemde restaurant ter plaatse, dat overigens de naam van de site draagt, is niet alleen vanwege de ligging een waar sprookje maar is ook om zijn meest fantastische gerechten een culinair feest.

Uiteraard mag je in deze wijk ook niet de Inca markt met zijn talloze kleurrijke kraampjes overslaan.

Wij zelf vielen als een blok voor de romantische, Bohemian wijk, Barranco.

Zoals op vele plekken, kreeg ik ook hier weer het verlangen om er een tijd te kunnen wonen. Ik zag ons al één van die oude koloniale vervallen huizen volledig opknappen en de mogelijkheid om het te mogen inrichten met al die geweldige Peruaanse stoffen en snuisterijen.

De kliffen van Chorrillos beschermen deze wijk tegen de koude en meer vochtige winden komend uit het zuiden. Als gevolg hiervan heeft Barranco een micro-klimaat dat warmer en droger is dan alle andere wijken van Lima.

In Barranco vind je ook vele hippe restaurants, nachtclubs en er zit sinds kort ook een Starbucks, geheel in de Bohemian stijl.

En op straat overal muzikanten die je vrolijk stemmen.

Het ultieme cadeau is hier te verblijven in het nieuwe en eerste boutique hotel met de simpele naam ‘B’. Met zijn 17 suites, het verfijnde restaurant van Oscar Verlarde en het ongelofelijk gastvrije en sublieme personeel, een traktatie na onze reis door het meer vervallen Venezuela.

Oorspronkelijk een groot familiehuis, waarbij de vele zeldzaam hoge kamers in tact zijn gebleven.

Het hotel hangt vol met moderne kunst. Ik was overdonderd door ieder stuk en wilde alles zo meenemen om thuis op te hangen of neer te zetten. Nog maar recent zijn ze opgenomen in de befaamde Relais & Chateaux groep.

Ben je van plan een reis te boeken naar de bekende Machu Picchu ruïnes in het Andes gebergte, sla dan vooral een bezoek aan Lima niet over!

Voor al uw reizen naar Midden- en Zuid Amerika; www.windandtales.com

www.hotelb.pe

www.resthuacapucllana.com