13
jun

Portugal

Eigenlijk stond Portugal nooit hoog op mijn reisverlanglijst. Waarom weet ik niet, want de taal vind ik echt de allermooiste ter wereld.

Maar de foto’s en vele reisartikelen trickerde voorheen nooit mijn verlangen. Eerder reisden we wel af naar Lissabon voor een weekend en dat bleek een heerlijke stad te zijn. De maand april en mei dit jaar, door de vele vrije dagen, leende zich om lange weekenden nieuwe bestemmingen te ontdekken en ik nam me voor dat ook te doen.

En zo reisden we af naar Faro omdat ik daar via een dierbare vriendin hoorde over een heerlijke hide-a-way, een klein stukje de binnenlanden van oost Portugal in.

Mijn voorgangers hadden niets te veel gezegd. Wat een oase kwamen we in terecht. Een pad voert je langs hagen, bomen, kruiden- en groentetuinen naar het oude typische Portugese landhuis, geheel opgeknapt door de ondernemende Engelse eigenaar Tim.

Tot dan telde dit boutique-achtige hotel slechts 10 suites. Maar Tim leidde ons vol trots langs de 5 nieuwe toegevoegde suites, waarvan 1 de geweldige nieuwe bruidssuite bleek te zijn, met fenomenaal uitzicht en jacuzzi in zijn privé tuin.

Elke suite is anders ingericht en heeft zijn eigen pluspunt ten opzichte van de andere suites.

Wij verbleven in suite 6. Nou wil het toeval? dat ik graag in een kamer verblijf met het getal 6 er in, of waarbij je de cijfers kunt optellen of aftrekken en de som dan ook 6 als uitkomst heeft. Aan 6 houd ik me vast als lievelingsgetal. Ons gezin telt zes koppen. Dus….

Suite 6 is de laatste kamer in de tuin aan de achterkant van het landhuis. Vanuit je bed kijk je uit op een eeuwenoude boom in je eigen privé tuin. Het landgoed wordt omzoomd door 10 hectare grond met olijfbomen, wilde bloemen en nog veel meer vegetatie. Overal vind je zitjes waar je je rustig kunt terug trekken en van de natuur kunt genieten. Om het buitenzwembad staan luie ligstoelen met rieten parasols en vind je buitendouches. Ook is er een gedeelte waar een strandje is nagebootst met zand, waar bedden voor 2 personen staan, waarboven een dakje je beschermt tegen de warme zomer zon.

Het ontbijt is heerlijk en verzorgd, met uiteraard de verslavende zoete Pastíes de Nata. De typische kleine ronde Portugese custard taartjes uit de oven, waarvan het oorspronkelijke recept nog steeds een goed bewaard geheim is. Mij mag je er voor wakker maken!

Als je besluit de dag op het landgoed te blijven, kun je er voor de lunch kiezen uit zo’n drie salades, waarvan de Portugese met sardientjes mijn voorkeur had.

Wil je er ’s avonds dineren, geef je dat bij het ontbijt door aan 1 van de vriendelijke medewerkers.

Fietsen staan klaar om de omgeving te verkennen, maar je kunt er ook makkelijk een auto huren. Ook dat is te regelen via de receptie van het hotel. Indien gewenst brengt het autoverhuurbedrijf die graag naar Fazenda. Voor de beste massages in je kamer, boek je Olga. Een schat van een vrouw, die zeer discreet is. Jaren geleden is ze uit Libanon gevlucht en getrouwd met een Europeaan.

Je zit in de buurt van vele stranden, vanwaar je makkelijk een bootje huurt of  watertaxi neemt naar de vele eilanden. Denk geen Ibiza of Zuid Frankrijk, want dan kom je van een koude kermis thuis. In Portugal voel je nog de armoede en is er veel nog niet opgeknapt. Geen mondaine winkels en straten vol met hippe eetcafétjes, geen hippe strandtenten met spuitende champagne flessen en dansende natte massa’s, maar wel ruraal landschap, historische plekken, praktisch lege stranden en overal eet en drink je voor zo weinig, dat we de rekening nauwelijks konden geloven. Bovendien is het eten overal goed.

Op zaterdag is de vismarkt in Olhao al een hele happening. Het krioelt er van de Portugezen en toeristen, die naast de vis ook alle andere koopwaar besnuffelen die uitgestald ligt in de vele kraampjes er om heen. Mensen zitten er heerlijk aan de koffie op de vele terrasjes en ik vergaapte me aan de levende dierenmarkt. Van daar heb je ook prachtig uitzicht op het vochtige natuurgebied van Parque Natural da Formosa, een labyrint van kanalen, eilandjes, uiterwaarden en zandbanken dat zich uitstrekt 60 km langs de kust van Algarve.

Uit pure nieuwsgierigheid naar het populaire Albufeira, besloten wij 1 avond de tocht van een uur aan te gaan, om daar in het populaire visrestaurant ‘Evaristo’ aan het strand te eten. Dit bleek zeer de moeite waard. Absoluut ook een aanrader om daar overdag in de zon te vertoeven, terwijl de door jouw uitgekozen vis en schaaldieren worden bereid.

 

http://www.fazendanova.eu/en/home.html

http://evaristo.pt/index.php/pt/home/